Het verschil tussen dofollow links en nofollow links

Zowel dofollow als nofollow links zijn belangrijk voor je website autoriteit. Follow links kunnen je website-autoriteit direct verhogen en helpen je rangschikking in zoekresultaten te verbeteren. Nofollow links kunnen worden gebruikt om spam te voorkomen en om een evenwichtige en geloofwaardige online aanwezigheid op te bouwen. Een combinatie van beide draagt bij aan een gezonde en effectieve linkstrategie voor jouw website.

Wat dofollow links zijn en hoe je ze gebruikt

Follow links, ook wel dofollow links genoemd, zijn links die zoekmachines zoals Google volgen wanneer ze je website crawlen. Deze links dragen direct bij aan de website-autoriteit van de gelinkte pagina. Zo werkt het:

  • Website-autoriteit: Als een andere website naar jouw website linkt met een follow link, geeft dit een seintje aan zoekmachines dat de gelinkte pagina waardevol is. Dit kan de SEO-autoriteit van jouw pagina verhogen, wat resulteert in een betere positie in zoekresultaten.
  • Linkbuilding: Het bouwen van kwalitatieve follow links is een belangrijk onderdeel van linkbuilding, wat een positieve invloed heeft op je website-autoriteit. Hoe meer betrouwbare en relevante websites naar jouw site linken, des te sterker wordt je online aanwezigheid.

Wat nofollow links zijn en doen

Nofollow links zijn links waarbij webmasters aangeven aan zoekmachines dat ze deze links niet moeten volgen. Ze worden vaak gebruikt om aan te geven dat de gelinkte pagina niet per se een endorsement verdient of dat de link commerciële doeleinden heeft. 

Nofollow links worden vaak gebruikt in de volgende situaties:

  • In opmerkingen van blogposts om spamlinks te ontmoedigen.
  • Bij affiliate links om aan te geven dat de link een commercieel doel heeft.
  • Als je wilt linken naar een bron, maar geen SEO-waarde wilt doorgeven.

Waarom nofollow links belangrijk kunnen zijn:

  • Spam en Authenticiteit: Nofollow links kunnen worden gebruikt om ongewenste spam of onbetrouwbare links van derden af te weren. Als je bijvoorbeeld commentaar toestaat op je blogposts en gebruikers links kunnen toevoegen, is het verstandig om deze links als nofollow in te stellen om te voorkomen dat je site wordt misbruikt voor spam.
  • Gevarieerd Linkprofiel: Een gezond linkprofiel bevat zowel follow als nofollow links. Dit ziet er natuurlijker uit voor zoekmachines en draagt bij aan de algemene geloofwaardigheid van je website. Het laat zien dat je niet alleen bezig bent met het verkrijgen van SEO-voordelen, maar ook met het handhaven van kwaliteit en integriteit.

Wil je weten hoe je een follow of nofollow link plaatst?